Minden napra (1.)
-
egy idézet, egy fejezet a szakdolgozatomból, egy recept,
egy történet … -
2015. november 17.
- PETŐFI SÁNDOR ÉS ORLAI PETRICS SOMA MŰVÉSZ-BARÁTSÁGA
- VÍZENKŐTT recept
- MÉZ ÉS EGÉSZSÉG (2004)
Méhész Egyesület Mezőberényben először
1936-ban 47 taggal alakult meg.
- "Ha az ember hagyja, hogy mások kihasználják, akkor azok semmibe sem veszik, mert jól tudják, hogy ha fordítva lenne, ők bizony nemet mondanának." - Sophia Loren
- Már régóta szeretném megosztani veletek a szakdolgozatom néhány fejezetét … Gondolva arra, hogy van aki szívesen olvasna Mezőberény helytörténetéhez tartozó kutatásaimból.
Mindeddig
(csak) néhány - hozzám közel álló - ember érdeklődött eziránt …(ők erősítettek meg abban, érdemes volt, érdemes lenne tovább ...).
Újra
lehetne gondolni, újabb ismerettel bővíteni .. akár közösen …
Szakdolgozatom
címe:
PETŐFI SÁNDOR ÉS ORLAI PETRICS SOMA MŰVÉSZ-BARÁTSÁGA
- avagy művészi kapcsolatának
kölcsönhatásai -
„A festészet néma költészet, a költészet beszélő festészet.”
(Simonides)
Miért ezt a témát választottam?
… írtam akkor … és most nem élek ott, de része az életemnek … valamikor, valamiért úgy döntöttünk, hogy hosszabb-rövidebb időszakokra külföldre megyünk, de aztán visszatérünk …
Napjainkban
a virtuális világ újdonság erejével ható eszközei nagymértékben könnyítik,
pontosítják és gyorsítják az emberek munkáját, gondolkodását, tájékozódását, a
kapcsolattartását. A végtelen lehetőségek tárházát nyújtják, tágra nyitják az
ismeretek kapuját. Rengeteg előnyük mellett azonban térhódításuk a személyes
szférába szorítják vissza a szóbeliséget, feledtetik a múltat, a
helytörténetet. Félő, hogy az emberek magukra maradnak technikai eszközeikkel.
Ha végigtekintünk az emberiség kultúrtörténetén, akkor azt is megállapíthatjuk,
hogy az úgynevezett modern kultúra elvesztette a természettel, de ugyanakkor a
múlttal való összhangját is, mely a korábbi korszakokat még jellemezték. Értem
ezalatt azt, hogy az, aki csak a „csodák” processzoros világával ismerkedik,
sosem értheti meg a dolgok természetből, múltból fakadásának, fejlődésének és
egymásba kapcsolódásának logikáját. A technikai fejlődést megállítani nem
lehet, nem is lenne célszerű. De meg kell találni azt az utat, amely a
természet és a múlt világát, azok törvényszerűségeit a mai digitalizált világon
keresztül láttatja. Ami megerősíti az embereket abban, hogy társas lényként
szükségük van egymásra, szükségük van gyökereik, múltjuk ismeretére. Szükségük
van a „józan paraszti észre”, mely nem más, mint az évszázadokon keresztül
felgyülemlett és megtisztult ismeretek halmaza. Mi lehet ez az út? Mint
közművelődésben dolgozó, a népi kultúra és a helytörténet megismertetésében
látom a lehetőséget. Úgy gondolom, igény mutatkozik erre az emberekben, csak
eléjük kell tárni, kezükbe kell adni. Ha kell formális keretek között, de még
elfogadhatóbbnak találom ezt megtenni nem formális képzés keretében, vagy akár
multimédián, elektronikus tananyagként.
Hiánypótlásként
egy állandó Orlai kiállítás berendezése is várat magára a helyi muzeális
gyűjteményben.
Célom, lehetőségem ebben a
dolgozatban az, hogy betekintsek Orlai Petrics Soma és Petőfi Sándor barátsága
- mélyreható emberi gazdagságán keresztül - erejének csodáiba. Talán nem
túlzás, ha azt mondom, mindkettőjük életében meghatározó szerepet töltött be
Mezőberény. A bemutatott, általam kiválasztott kapcsolódási pontok művészetük
nívójáról és kölcsönhatásaikról tanúskodnak. Alkalom nyílik arra is, hogy műveiket,
sőt őket magukat, ne csak önmagukban nézzük, hanem köztük összehasonlításokat
tehessünk. Az ismert vagy kevésbé ismert alkotásaik itt együtt, egymás mellett
elevenednek meg, ezáltal nem csak életükbe, művészetükbe, hanem a kor lelkébe
is betekinthetünk.
A téma beleillik a manapság egyre
fontosabbá váló kutatási irányba, mely a nagy személyiségek alakjain keresztül
mutatja be egy-egy kor szellemi-művészeti arculatát, szemben a korábbi
tömegmozgalmi szerep hangsúlyozásával.
A témaválasztás kézenfekvő, Mezőberény
szülötte Orlai Petrics Soma. Petőfi Sándor több látogatása (1842, 1843, 1849)
és baráti kapcsolatuk is helytörténeti érdekességű! A két nagy egyéniség
alkotói életművének egészére kiható tanulságai vannak.
A téma újszerű, mert
művelődéstörténeti szempontból ezt nem dolgozták még fel, költészet és
festészet, a téma hatásainak összefüggésében.
Cél, hogy tudatosítsuk Petőfi Sándor
és Orlai Petrics Soma életének városunkban összekapcsolódó eseményeit, nem csak
tíz évre, hanem örökre köttetett barátságukat, ezáltal a mezőberényiek
helytörténeti érdeklődését felkeltsük. Cél erősíteni azt a köteléket, ami
elődeink iránti tiszteletből és a jövő alkotó építéséből táplálkozik.
- Recept a Mami füzetéből: VÍZENKŐTT
Egy kis kanál cukorral édesített 1dl tejben megfuttatunk 2dkg élesztőt, majd összedolgozzuk 50 dkg liszttel, 7 dkg margarinnal, 2 tojással, csipet sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.Konyharuhára fektetjük, melynek a négy sarkát összekötjük, nyújtófa segítségével egy fazékba lógatjuk, melybe annyi langyos vizet öntünk, hogy félig ellepje a tésztát.Kb. másfél óra kelesztés után a tészta feljön a víz felszínére. Ekkor lehet vele tovább dolgozni.
Öt egyenlő részre osztjuk, egyenként 1 mm vastagra nyújtjuk, fakanál segítségével feltekerjük, a fakanál segítségével cukorba forgatjuk, s tepsibe csúsztatjuk. A tepsit nem kell zsírozni, így a cukor szépen karamellizálódik. Forró sütőben sütjük. (Készíthetünk csigát is belőle.)
No ezért vízenkőtt.
De mi nem így szoktuk
csinálni. A másik recept:
1kg liszt, 6 tojás, 40
dkg zsír, 5dkg élesztő, csipet só és kb 2 tejföl segítségével könnyen
gyúrható tésztát készítünk, letakarva kelni hagyjuk. Ha megkelt kinyújtjuk. A
liszt helyett kristálycukrot használunk. A kinyújtott tésztát nagy szemű
kristálycukorral megszórjuk, majd összehajtogatjuk, s újra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, s cukorba mártogatjuk.
Szoktam úgy is, hogy a
kinyújtott, cukorral megkent tésztát feltekerem, mint a szőnyeget, s kb 1 cm-es
darabokra felszeletelem. Így csigákat kapok. Ezt nagy szemű cukorba mártom, s
az előző módon megsütöm. (Sajnos már olyan igazi nagy szemű cukrot nem lehet
kapni.)
Kép forrása: helyboljobb.hu, keltteszta.blogspot.com
Kép forrása: helyboljobb.hu, keltteszta.blogspot.com
- MÉZ ÉS EGÉSZSÉG (2004)
Egy beszélgetésem részlete Zsibrita Pállal:
Zsibrita Pál méhész több, mint 30 éve
foglalkozik méz előállításával, jelenleg 75 méhcsaláddal gazdálkodik. Őt
kértem, beszéljen a mezőberényi méhészet hagyományairól és a méz táplálkozásban
való szerepéről.
- A méhészet komplex mezőgazdasági
tevékenység. A méztermelés mellett nem elhanyagolható a méhek megporzási
tevékenysége sem.
A magyarországi méhészkedés jelentős
múltra tekint vissza. Nemzetközileg elismert szakembereink, méhészeti kutatóink
voltak és vannak a méhészeti ágazatban.
A magyar méz igazi HUNGARICUM.
A Méhész Egyesület Mezőberényben először
1936-ban 47 taggal alakult meg. Elnöke Buncsák Gusztáv, alelnöke Hoffmann
József, jogtanácsosa Dr. Valentinyi Károly volt. Az
ötvenes években újra alakult az egyesület Bartóki József tanító vezetésével.
Ekkor Mezőberényben méhész iskolát is alapítottak. A később felbomlott
egyesületet a mai napig nem sikerült újra megalakítani. Ma Mezőberényben 20-30
fő foglalkozik méhészettel.
- Tudom, hogy nagy hangsúlyt fektet a
méz népszerűsítésére is. A tudatformálásból, egészséges életmód propagálásából
viszonylag kevés figyelem jut a mézre. Ennek ellenére – véleményem szerint – a
méz megítélése a lakosság körében kimondottan pozitív. Egészséges, finom,
tápláló, vitaminban gazdag, természetes édesítő, sokoldalúan felhasználható, …
- Igen. Minden méznek más hatása van az
emberi szervezetre. Például az akácméz
jó fertőtlenítő hatású, köhögés ellen
ajánlott. Magas kalcium tartalma segít a mészhiányos betegeken. Selyemkóróméz: nyers ételek különleges ízesítője.
Magyar specialitás. Gyulladáscsökkentés tekintetében hatásos mézfajta.
Repceméz: kevéssé savas, sőt enyhíti is a gyomorsavtúltengés okozta
panaszokat.
Erdei méz: sok vas és réz van benne. Elsősorban
vérszegényeknek hasznos.
Hársméz: különösen
hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas.
A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más. Sokféle
cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza
kedvező élettani hatásait. Illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak,
mint a monomézek. Sok káliumot tartalmaznak, szívpanaszok esetében hatásosak.
És még sorolhatnám ...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése