Nem csak az a fontos, hogy minőségi pezsgőt igyunk, de az is számít, hogy azt milyen pezsgős pohárból isszuk.
A pezsgő ízét nagyban befolyásolja a pohár, amiből isszuk. Tehát annak érdekében, hogy ki tudjuk élvezni a minőségi pezsgő legjobb ízeit, tudnunk kell, milyen poharat válasszunk.
1. A pohárnak legyen hosszú szára, annyira hosszú, hogy minden gond nélkül tartani tudd a poharat a száránál fogva. A pezsgős- és a borospoharat nem szabad marokra fogni, mindig a száránál tartsd, hogy a kezed ne melegítse túl a benne levő finom nedűket!
A pezsgő ízét nagyban befolyásolja a pohár, amiből isszuk. Tehát annak érdekében, hogy ki tudjuk élvezni a minőségi pezsgő legjobb ízeit, tudnunk kell, milyen poharat válasszunk.
1. A pohárnak legyen hosszú szára, annyira hosszú, hogy minden gond nélkül tartani tudd a poharat a száránál fogva. A pezsgős- és a borospoharat nem szabad marokra fogni, mindig a száránál tartsd, hogy a kezed ne melegítse túl a benne levő finom nedűket!
2. Legyen elég széles a pohár szája ahhoz, hogy jól érezhető legyen a pezsgő illata.
3. A kehely alja legyen csúcsos, ez esztétikai szempontból lényeges, mivel akkor a buborékok egyetlen sorban szállnak fel a pezsgőből.
4. Érdemes befektetni kristálypoharakba vagy olyan üvegpoharat válassz, ami nagyon vékony. Minél finomabb anyagból készül, annál szebb a pezsgőspohár.
A jó pezsgős pohár kiválasztásának szempontjai:
Anyag
Nem meglepő, hogy az egyik legfontosabb alkotóelem az anyag, amiből a pohár készül. Általában kétféle anyagból készülnek: a tiszta ólomkristály és a normál üveg. A két anyag eltérő kémiai összetevőkkel rendelkezik és ezek eredményeképp a legnagyobb különbség a vastagságuk. A standard üveg nagyobb vastagságot igényel a tartósság érdekében, míg a kristályüveg puhább, könnyebben megmunkálható és vékonyabbá tehető. Általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb anyag lép kölcsönhatásba a pezsgővel, annál jobban kiélvezheted az ízét. Így a legjobb pezsgőspoharak kristályból készülnek. A vékony kialakítás azt is eredményezi, hogy koccintáskor nagyon szépen cseng a pohár. Emellett a kristálypohár – eltérő összetétele miatt – más fénytöréssel rendelkezik, és így fantasztikus látvány tud lenni amint a fény ezerféleképpen csillan meg a poháron.
Perem
A perem vagy a pohár szája a pezsgőpohár felső kerülete, ami lehet keskenyebb vagy szélesebb. A kifinomult és minőségi pezsgő felszolgálására és fogyasztására széles peremű poharat válasszunk, ami összegyűjti és fokozza a pezsgő illatát. Egy keskenyebb peremű pohárban viszont tovább őrzi meg a pezsgő a friss ízét, aromáját.
Kehely
A kehely az a része a pohárnak, amibe a pezsgőt valójában beletöltjük. Minél szélesebb a kehely annál több aromát gyűjt össze, vagyis a szélesebb poharakat édesebb, gyümölcsös pezsgőköz ajánljuk. A keskenyebb kehely, a flőte szerű poharak azonban jobban megtartják a buborékokat, ezért ezeket buborékokban gazdagabb, száraz (brut, extra brut) pezsgőkhöz javasolt választani.
Szár
A pohár szárának hosszúsága azért fontos, mert befolyásolja, mennyi hőt adunk át az italnak tenyerünkből, ujjainkból, vagyis mennyire melegítjük fel. A hosszú szárú pohár fogása miatt kevésbé melegíti fel a pezsgős poharat, miközben fogjuk, ráadásul a tartani is kényelmesebb. A kisebb szárú poharakat viszont könnyebb egy tálcán felszolgálni, kiegyensúlyozni.
A kehely alja
Ha hegyes a kehely alja, a buborékok egyetlenül szálnak felfelé, és ez esztétikailag látványosabbá teszik a pezsgőt. Egy ívelt alap viszont több buborékot eredményezhet.
A pezsgős poharak fajtái
Minden pohárnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Nem csak a pezsgő fajtájától függhet, hanem egyéni preferenciáktól és az alkalomtól is. Lehet, hogy egyesek kedvelik az egyik pohárfajtát, mások pedig beleszerettek egy teljesen más típusú pohárba, de ugyanazt a pezsgőt isszák. A preferenciák és a választások személyenként változhatnak, és hogy milyen célt is szolgálnak.
1. Pezsgős pohár flőte
A flőte már hosszú idők óta a legnépszerűbb, ikonikus és időtlen. Ez a keskeny, hosszú szárú, egyenes pohár. Könnyen tartható a kezedben és nehezen folyik ki belőle az ital. Hegyes és ívelt talppal is rendelkezhet. Megjelenésében elegáns és klasszikus érzést ad. Pereme keskeny, ezért leginkább ez tartja meg a legtöbb buborékot. A pohár keskeny metszete csökkenti az oxigén / pezsgő arányt, így javítva a pezsgő izét és aromáját.
2. Pezsgős kehely
Ez is igen népszerű és elterjedt pohár. A flőtéhez képest alacsonyabb, és a kehely része viszont széles. Elegáns partikon vagy filmekben már biztos találkoztál azzal a megoldással, amikor piramis szerűen egymásra teszik a poharakat. Ebben a pohárban a buborékok hamarabb elillannak, és így jobban kiérezhető a pezsgő gyümölcsös, édes íze, így főként édes pezsgőkhöz ajánlatos.
3. Tulipán formájú pohár
A szélesebb, de gondosan kialakított száj, perem könnyű hozzáférést biztosít az alkohol illatához, ugyanakkor nem olyan széles, hogy az illatát nagyon gyorsan elveszítse. A szélesebb kehelyben jobban kiérezhetőek az édes, gyümölcsös ízek.
forrás:evamagazin.hu
keramiaotthon.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése